Wat zit er in strooizout?
Wat zit er in strooizout?
Waarom pakken we niet gewoon massaal met z’n allen een grote pot keukenzout om onze stoep vrij te maken van ijs en te voorkomen dat het één grote glijpartij wordt? Hier zit natuurlijk een gedachte achter. Strooizout is namelijk niet zo zuiver als keukenzout en dat heeft een reden. Om tot strooizout te komen moeten er bepaalde ingrediënten, zoals mineralen toegevoegd worden om het gewenste effect te bereiken. Door deze toe te voegen, vormt het zout zich naar de gladheidsbestrijder die het hoort te zijn. En daar gaan we hier dieper op in.
Hoe is de basis van strooizout opgebouwd?
Het belangrijkste ingrediënt van strooizout is natriumchloride. Inderdaad, het keukenzout dat we dagelijks gebruiken om onze gerechten meer smaak te geven of ons baksel smaakvoller uit de oven te laten komen. Als we het volledig blootgeven in haar moleculaire structuur dan kunnen we natriumchloride in twee delen opsplitsen: Na⁺ en Cl⁻. Een natrium-ion en een chloride-ion. Dit is zout in haar meest pure vorm.
Wat maakt strooizout zo anders?
Zodra strooizout in contact komt met ijs, wordt het vriespunt van water aanzienlijk verlaagd. Het ijs smelt dus gewoon. En voor strooizout geldt: hoe lager de temperatuur is, hoe meer zout er nodig is om gladheid te bestrijden. Maar, wat maakt strooizout toch anders dan keukenzout? We hebben al verteld dat er aan strooizout additieven worden toegevoegd. Om welke gaat het en wat doen deze additieven voor het zout?
- Antiklontermiddelen: Zout kan vaak gaan klonteren, zeker wanneer het vochtig is. En dat is natuurlijk het geval bij ijs. Om deze reden wordt er antiklontermiddel toegevoegd. Vaak is dit Natrium ferrocyanide (E535). Door deze toevoeging kan het zout goed zijn werk doen zonder dat het klontert en het makkelijker gestrooid kan worden.
- Mineralen: Strooizout bevat van nature kleine stukjes mineralen, zoals magnesium. Door extra magnesium toe te voegen aan strooizout kan het de werking versterken om ijs te doen smelten.
- Corrosiewerende stoffen: Door met strooizout te strooien, kan je corrosie veroorzaken bij auto’s en wegen. Om dit tegen te gaan worden er corrosiewerende stoffen toegevoegd aan strooizout om dit te verminderen. Magnesium is bijvoorbeeld zo’n corrosiewerende stof.
- Bevochtigingsmiddelen: Bij sommige soorten strooizout wordt gewerkt met pekel. Dit is een zoutoplossing die ervoor zorgt dat het zout sneller aan het ijs kleeft en minder snel wordt weggeblazen door de wind. Dit is een actie om verspilling tegen te gaan.
Is strooizout alleen geschikt voor winterse periodes of ook voor de zomer?
Wat veel mensen niet weten is dat strooizout niet alleen geschikt is om iedereen tijdens winterse periodes veilig de weg op te laten gaan. Het werkt namelijk ook heel effectief als verkoelende factor in de zomer. Bij hoge temperaturen wordt het asfalt soms erg heet, waardoor het kan gaan smelten. Zeker op schaduwvrije plekken. In dat geval kunnen we maar één ding doen: zout strooien. Het effect? Het asfalt wordt afgekoeld door zout.
Zijn er ook nadelen aan strooizout strooien?
Hoewel strooizout een heel goed middel is om onze wegen ijsvrij te houden en glijpartijen te voorkomen, heeft het ook enkele nadelen. Nadelen die je kant voorkomen als je goed omgaat met je strooizout. De manier waarop zout gestrooid wordt heeft namelijk direct effect op het milieu. Overtollig veel zout strooien kan zorgen voor een overschot in grondwater, wat schadelijk is voor plant en dier. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je op de juiste manier strooit, dat er geen grote hoeveelheid zout in de bermen terechtkomt en het planten aantast.
Meer informatie over wat er in strooizout zit? Bericht ons gerust!
Ben je geïnteresseerd in kwalitatief strooizout? Via onze website bestel je via de betrouwbare weg je gewenste voorraad. En heb je vragen over onze zoutproducten? Stel ze gerust via de chat of stuur ons een mail. Onze zoutspecialisten staan graag voor je klaar!