Ook bij warmere winters voorbereid op gladheid
We kijken er nauwelijks meer van op als de temperatuur in de winter wekenlang boven de 10 graden blijft. De muts blijft in de kast, schaatsen doen we alleen nog op kunstbaantjes en de strooiwagens blijven binnen. Toch blijft het zaak alert te zijn op plotselinge gladheid en altijd voldoende strooizout op voorraad te hebben. Want een tekort aan strooizout, daar komen ongelukken van.
Het weer is grillig. Dat het klimaat langzaam opwarmt is een feit, maar wil natuurlijk niet zeggen dat de winters altijd zo extreem zacht zullen zijn als dit jaar. Plotseling invallende kou is nog steeds een reële mogelijkheid in Nederland. Met de gladheid op de wegen kunnen we best omgaan, zolang we voldoende voorbereid zijn. En dat houdt onder andere in dat u de beschikbaarheid over wegenzout op peil houdt. Vul de voorraad tijdig aan!
Beschikbaarheid strooizout
We hebben in de recente geschiedenis een paar keer gezien hoeveel ongemak er komt van te krappe voorraden. De vraag in de strenge winters van 2009/2010 en 2010/2011 was zo groot dat de mijnbouwbedrijven aan hun maximale productiecapaciteit kwamen. Overzee was er voldoende zeezout beschikbaar, maar het duurde geruime tijd voordat de strooizoutvoorraad in Nederland daarmee weer op peil was. Door die schaarste gewaarschuwd werd er in de volgende jaren genoeg aandacht besteed aan de beschikbaarheid en werd ruim strooizout ingeslagen.
Na een paar zachte winters is de paraatheid weer wat aan het inzakken. Het is verleidelijk om te bezuinigen op zout en zoutopslag als de urgentie even verdwenen lijkt, maar dat is gokken met de calamiteiten-dienstverlening. De meest kritische situaties op de weg ontstaan immers als een plotselinge omslag van het weer als een verrassing komt. Als je dan niet meteen kunt schakelen vanuit de zekere beschikbaarheid van kwalitatief goed strooizout ben je te laat.
Contract op maat
Je hoeft niet zelf een grote voorraad strooizout te onderhouden om goed voorbereid te zijn op eventuele gladheidsbestrijding, áls je maar zeker weet dat je leverancier tijdig en voldoende strooizout leveren kan. Bij Eurosalt bieden we daarvoor contracten op maat aan. Daarmee kan een bepaalde hoeveelheid gereserveerd worden en is er zekerheid omtrent de beschikbaarheid.
Bij daadwerkelijke afname wordt het zout afgerekend.
Ons advies is om altijd kritisch te kijken naar de behoefte die mogelijkerwijs kan ontstaan en daar het contract op af te stemmen. Daarnaast is spreiding van afname het sleutelwoord. Wordt er voorraad verbruikt, wacht dan niet tot er meerdere vrachten doorheen gegaan zijn, maar bestel direct de hoeveelheid die nodig is om de zoutvoorraad volledig aan te vullen. Dan is het onwaarschijnlijk dat je ooit mis grijpt of te laat geleverd krijgt.