Het verschil tussen klassiek zout en zeezout
Wat is het verschil tussen zeezout en gewoon zout?
U bent ongetwijfeld op de hoogte van het feit dat er verschillende soorten zouten zijn. Zo bestaat er bijvoorbeeld Himalayazout, koosjer zout en lavazout, maar in deze tekst spitsen we ons toe op misschien wel de meest bekende van de twee: ‘normaal’ zout, dat in de volksmond ook wel keukenzout wordt genoemd, en zeezout. Maar is er eigenlijk wel een verschil tussen zeezout en keukenzout? En wát is dan daadwerkelijk het verschil tussen zeezout en gewoon zout? In deze tekst gaan we proberen om u alles uit te leggen, zodat u straks helemaal op de hoogte bent van het verschil tussen zeezout en gewoon zout.
Het verschil tussen zeezout en gewoon zout
Al hebben we het over de smaak van de beide zoutsoorten, dan zit er ieder geval weinig verschil tussen keukenzout en zeezout. “Als u met uw ogen dicht beide soorten zout proeft, zult u niet snel merken welke soort zout u in uw mond heeft”, is iets dat men vaak zegt. Maar zit er dan überhaupt wel verschil tussen keukenzout en zeezout? Dat is eigenlijk niet te vertellen. Keukenzout kan namelijk – naast steenzout en vacuümzout - (ook) van zeezout zijn gemaakt, waardoor u hier een toepassing (keukenzout) met een productiemethode (zeezout) vergelijkt. Als we echt naar de de feiten kijken is in principe al het zout over de hele wereld zeezout. Echter, de productie en de mijning van de verschillende soorten zouten is hetgeen wat hier het onderscheid in maakt. Zo wordt zeezout gewonnen door zeewater te laten verdampen, terwijl ‘gewoon’ zout of keukenzout gewonnen wordt uit ondergrondse zoutlagen.
Beide zoutsoorten bestaan grotendeels uit natriumchloride, terwijl er wel een verschil tussen keukenzout en zeezout zit als u kijkt naar de hoeveelheid mineralen. Zeezout beschikt over wat meer mineralen dan keukenzout. Kalium en magnesium zijn voorbeelden van mineralen die we daarmee bedoelen. Deze toegevoegde mineralen zorgen er bovendien voor dat u het verschil tussen zeezout en gewoon zout minder goed proeft. Wat u waarschijnlijk wel aan verschil tussen zout en zeezout merkt wanneer u het eet, is dat zeezout een stuk grover is dan keukenzout. Daarmee is de kans groot dat u een stuk meer zout binnenkrijgt wanneer u zeezout over uw eten strooit dan wanneer u keukenzout gebruikt. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Zeezout wordt namelijk vrijwel altijd geraffineerd tot een Foodgrade keukenzout en is bovendien zeer fijn verkrijgbaar. U heeft het dus zelf in de hand!
Zit er verschil in zeezout en keukenzout qua gezondheid?
Is er dan ook een verschil tussen keukenzout en zeezout als het gaat om welke van de twee er gezonder is? Dat maakt feitelijk gezien niet zo heel veel uit. Beide soorten zout hebben dezelfde chemische samenstelling en dus is het niet zo dat één van de twee zouten ‘beter’ of gezonder is dan de andere. Toch wordt zeezout wel vaak als ‘beter’ gezien als het gaat om het verschil tussen zout en zeezout. Hier ligt waarschijnlijk de directe associatie met de zee in combinatie met het natuurlijke karakter aan ten grondslag.
Eurosalt heeft alle soorten zout voor u in huis
Eurosalt is expert op het gebied van alle soorten zout en bovendien kunt u bij ons iedere zoutsoort die u maar wenst bestellen. Niet alleen voor voedingszout, maar ook voor bijvoorbeeld strooizout en onthardingszout bent u bij deze betrouwbare zoutleverancier aan het juiste adres. Wilt u meer weten over het verschil tussen zeezout en keukenzout? Neem gerust contact op met onze specialisten die u hier alles over kunnen vertellen. Wilt u één van onze producten bestellen, maar heeft u hier eerst nog vragen over? Schroom ook dan niet om even contact met ons op te nemen. We zijn zowel telefonisch (0168-393200) als per mail (info@eurosalt.nl) bereikbaar en helpen u maar al te graag verder!